Hur kan så vitt skilda gummiprodukter som hårsnoddar och hockeypuckar skapas av samma råvara? Svaret är en process som låter som hämtat ur science fiction.
Gummi är ett material som har utvecklats mycket de senaste hundra åren. För flera tusen år sedan användes det i Central- och Sydamerika för att tillverka gummiband och gummibollar, som ju fortfarande är populära gummiprodukter. Men idag bokstavligen rullar hela vår värld fram på gummi. Det beror till stor del på processen som kallas för vulkanisering.
För att göra en lång historia kort är det vulkanisering som har gjort det möjligt för oss att tillverka viktiga gummiprodukter som däck, isolering och kondomer. Vulkanisering låter kanske som något ur en science fiction-film eller som att man använder vulkaner som en sorts superskurk. Men det är mycket mer vardagligt.
När man vulkaniserar gummi hettar man upp det tillsammans med svavel för att skapa ett mer hållbart och formbart material. Det kan till exempel bli till vädertåligt EPDM-gummi eller cellgummi som man använder frikostigt vid renoveringar av till exempel kök och badrum för att inte rören ska frysa till is om vintern.
Genom att ha olika grad på vulkaniseringen kan man skapa gummi som har olika egenskaper och hållfasthet. Grovt förenklat är det lite som ett kemiskt reglage där man kan få fram vitt skilda saker med samma ursprung. Det är ju faktiskt samma råvara som används både i hockeypuckar och i hårsnoddar.