Uppdaterad: 24 mars 2021
Elbilen är här för att stanna. Det som för bara några år sedan föreföll vara rent futuristisk och många, många år bort är idag verklighet och ett givet val för många. Mycket talar för att elbilen kommer att fasa ut den traditionella bilen - med drivmedel av diesel eller bensin - och det handlar förmodligen bara om några år innan detta sker på allvar.
Det som började med Tesla har spridit sig även till större biltillverkare - Volvo, Volkswagen, Seat, Hyundai och så vidare - har samtliga börjat lansera ny lösningar och implementerat ny, avancerat teknik i sina elbilar. Bilarna idag har mer kraft, längre batteritid och erbjuder lika bra körglädje och samma köregenskaper som den traditionella bilen - och detta utan att göra avkall på designen.
Är du intresserad av en elbil så är en elbilsladdare det första du ska investera till ditt hem. En elbilsladdare är själva basen i att ha en elbil; det är källan till att få bilen att köra och det är där bilen hela tiden fylls på med ny energi. Det skiljer emellertid i prestanda och kvalitet mellan olika elbilsladdare och många av de som idag finns ute till försäljning på marknaden lever inte upp till de krav man har rätt att ställa som ägare till en elbil.
Vi tänkte titta lite närmare på denna fråga och ge tips kring hur man som konsument ska tänka gällande en elbilsladdare och om det finns några särskilda egenskaper som kan läggas i den positiva vågskålen inför ett köp.
Vi väljer här att gå igenom några vanliga frågor om elbilsladdare och genom att svara på dessa förhoppningsvis kunna ge en bättre bild av hur man ska tänka.
Kan jag välja vilken effekt som helst?
Svar: Effekten på din laddare avgörs av vilken huvudsäkring du har. Om du exempelvis - som de flesta - väljer en laddbox med 3.7 kW så brukar det normalt räcka med 16 A. I och med att de flesta hus och villor har mellan 20-25 A så brukar det gå utan problem. Är du osäker så kan du kontakta ditt elbolag för vidare rådgivning. Vi ska även säga följande: om det handlar om en renodlad elbil så är en 11 kW laddbox det normala; en sådan drivs av 16 A i tre faser på samma gång - och den kan därmed laddas med en högre effekt. Bilen styr så det är ingen fara att använda laddboxen med högre kapacitet och styrka än vad bilen klarar av.
Svar: Nej. Arbetet med installationen ska ske av en behörig elektriker. Det många försäljare av en elbilsladdare erbjuder är dock att även inkludera installationen i kostnaden. Det kan vara smart att välja en elbilsladdare där det alternativet finns.
Finns det några smarta funktioner?
Svar: Tekniken har redan tagit kraftiga steg framåt och redan nu kan man använda sig av en massa smarta lösningar för sin elbilsladdare. Det är möjligt att mäta upp den exakta förbrukningen och frikoppla den från det övriga hushållets elförbrukning - något som kan vara bra i samband med exempelvis en försäljning av huset. En annan smart funktion är att man idag kan koppla laddningen till tider på dygnet då taxan är som allra lägst. Detta sker automatiskt och går att övervaka genom exempelvis telefonen eller via dator och surfplatta. Just nu - då vi i Sverige har en relativt låg kostnad för el - så är det kanske ingen revolutionerande funktion. Men det kan definitivt komma en tid då denna innovation kommer att ha en enorm påverkan för den enskilde individen.